Trekvogelpad etappe 2: Egmond aan den Hoef – Alkmaar

21 april 2019 – 11,5 km

Alternatieven

Het is eerste Paasdag en ik heb nog een stukje wandeling te gaan. Vandaag kan ik gelukkig wat eerder starten. De route is overigens ook niet zo lang, dus dat moet goedkomen. In alle rust stap ik dus in Egmond uit de bus. Als ik mijn boekje goed doorlees zie ik dat er twee alternatieve routes zijn vandaag. Eentje om met de hond te lopen. De andere om overlast in het broedseizoen te voorkomen. De eerste is facultatief maar de tweede omleiding wordt in ieder geval de route van vandaag.

Overstapjes…

Hmmmm…. Met wie moet ik toch eens het concept van overstapjes bespreken?? Het klinkt enorm lief en onschuldig. OverstapJE… Kind kan de was doen, toch? Mwah… de eerste is nog enigszins doable.. maar de tweede blijkt toch echt een overstap die mijn knieën en mijn balans niet meer lollig vinden…  uiteraard geen alternatief, want volledig over de breedte tussen twee slootjes. Nou begrijp ik toch al niet waarom er niet gewoon een poortje staat, maar ook een overstapje kan een leuke manier zijn om door de velden te navigeren… MAAR… wie gaat er dood als je gewoon DRIE treden maakt in plaats van twee? Ik weet ik ben een beetje een gammele geit in het klimmen, maar ik kan me toch niet voorstellen dat ik de enige ben. Onverrichter zake keer ik terug in het veld, klim opnieuw over poortje 1 en neem de alternatieve route voor de hond… Ik weet mijn plaats weer 😉

Bollenvelden

Op mijn heenreis hoor ik op de radio dat de Keukenhof mensen vraagt om niet meer te komen gedurende het paasweekend. Terwijl ik naar de bollenvelden om mij heen kijk snap ik de aantrekkingskracht, maar denk ik ook dat er meer wegen naar Rome leiden. Er zijn niet alleen bollen in Lisse en Hillegom. Mijn uitzichten zijn prachtig, maar net als in het grasland van Groningen is er gedurende de tocht weinig ruimte voor een sanitaire stop. Hulde dan ook voor het gezin dat mij op paasdag gebruik laat maken van hun toilet..

Beide alternatieve stukjes zijn overigens prima. Het nadeel is dat je verhard loopt, maar de uitzichten zijn mooi. Onderweg kom je diverse locaties van het hoogheemraadschap tegen. Het zijn intrigerende plekken.

Alkmaar, van oude menschen de dingen die voorbij gaan..

Net voordat ik Alkmaar inloop kom ik zomaar een lunchroom tegen. Het is niet dat ik geen water genoeg heb, maar als de keuze is tussen opgewarmd water en een koel flesje prik, dan is de keuze snel gemaakt. Op het terras merk ik dat er waarschijnlijk een verzorgingshuis of geriatrisch ziekenhuis in de buurt is. Aan diverse tafels wordt op volume 10 iets in de richting van een oudje in een rolstoel gesproken. Het voelt voyeuristisch. Een aantal emoties dringen zich direct op in je brein; sneuheid voor zo’n laatste fase, besef dat dit waarschijnlijk de gelukkige oudjes zijn, en dat er vast ook een aantal alleen in dat bed liggen, maar ook vooral geluk dat deze situatie zich momenteel niet in mijn leven voordoet.

Dan loop ik de stad in en wordt ik vooral verwelkomd door het jonge publiek dat massaal aan de oevers van de grachten zit, te genieten van de zon op eerste paasdag. De tweede etappe zit erop. Het leven is mooi!

Fotoalbum