Pieterpad Etappe 1: Pieterburen – Winsum

7 april 2018- 13,5 km

Op het allerlaatste moment bedenk ik dat ik toch maar ga starten dit weekend. De weersverwachting is prachtig wandelweer. En met uitstellen kom ik er niet.

Echter…. heel Nederland heeft net als ik bedacht dat dit een prima weekend is om in Groningen te gaan wandelen. Dit zorgt ervoor dat mijn oorspronkelijke plan (je zet je auto bij het eindpunt, gaat met het openbaar vervoer naar de start en wandelt in twee dagen naar je auto) direct in duigen valt…. In heel Winsum (het dorp waar ik van plan was de eerste dag te eindigen) is er geen enkele slaapplaats meer te vinden…. Dus dan maar een aanpassing; Met de auto naar Winsum. Daar de bus naar Pieterburen en die dag teruglopen naar Winsum. Vervolgens met de auto naar een slaapplek in de buurt en morgen weer een vergelijkbare actie… Omslachtig, maar anders gaat het niet werken.

Pieterburen is het startpunt van de route, maar eigenlijk komt het erop neer dat ze je zo snel mogelijk het dorp proberen uit te leiden… Vanaf het startpunt is het nog geen 200 meter richting kerk en kerkhof en dan is het alweer einde dorp.. Ik start echter laat (half vier) en ik moet vandaag nog 12 km doen, dus heel veel tijd om hier rouwig om te zijn is er niet.

LAW markers

De lange afstandswandelpaden worden aangegeven met rood-witte markers. Naast het onvermijdelijke boekje ben je dus vooral op zoek naar stickers en naar verf. Op bruggen, paaltjes, lantaarns, brievenbussen… maakt niet uit. Van een rood-witte sticker word je blij, want dat betekent dat je op de juiste weg bent.

De route voert van Pieterburen naar Winsum via Eenrum, Mensingeweer en Maarhuizen. Het landschap is vooral heel vlak met het nodige water. Omdat ik laat gestart ben, kom ik nauwelijks wandelaars tegen.

Eten en drinken

Omdat het in Winsum vol is slaap ik die nacht in Warfhuizen bij de theaterherberg
Voordat ik daar naartoe rijd, eet ik een hapje op het eindpunt van de route bij de Gouden karper

Fotoalbum