Trailrun Brunsummerheide

10,5 km, 17 juni 2018

Pinkpop weekend!! En een prachtig programma. De weekendkaarten zijn in de pocket, dus op donderdagavond richting Limburg. De vrijdag staat in het teken van Pearl Jam, de zaterdag is van de Foo Fighters (en van mijn bandje Nothing but Thieves). Op zondag komt Bruno Mars afsluiten. De eerste twee dagen zijn top! Het weer is prima, het eten heerlijk, maar het terrein is afgeladen vol.. altijd iets dat me enigszins onrustig maakt..

En halverwege de tweede dag bedenk ik me.. wat nou als ik die laatste dag niet ga… Voor het programma hoeft het niet.. mijn ‘must sees’ zijn geweest. Het weer slaat om, het wordt kouder en winderig.. En wat nou als ik die tijd nou eens gewoon gebruik voor een wandeling?  Begrijp me niet verkeerd. Pinkpop dagen zijn alles behalve rustig. Met alles erop en eraan leg je makkelijk 10 km af.. Maar toch.. wandelen in een stukje natuur is anders. Daar laad ik op in plaats van dat ik leegloop.

Wandeling natuurmonumenten

Ik google en besluit tot de trailrun door de Brunssumse Hei van Natuurmonumenten .. ik ben tenslotte in een gebied met hoogteverschil.. laat ik er gebruik van maken!!  De Brunssummerheide ligt ingeklemd tussen de gemeenten van Parkstad Limburg en Duitsland. Het is een heuvelachtig heide- en veengebied dat deels bebost is. Midden op de Brunssummerheide ligt een zandvlakte, de lager gelegen delen vormen een beekdal dat uit veen bestaat. De route van deze trailrun maakt slim gebruik van de hoogteverschillen. Bijna tien keer moet flink aangezet worden bij het beklimmen van een heuvel, waaronder de 138,2 meter hoge Heksenberg.

De wandeling is prachtig.. ik ben slecht voorbereid; heb geen wandelkleren bij me (want festival) en slechts één drinkbottel die ik in een onhandige tas meesleep.. maar ik geniet met volle teugen… de eerste heuvel op zorgt er al voor dat ik in een fijne laag zweet zit.. maar dat is prima.. deze oefening heb ik nodig.. Na ongeveer 1/3 kom ik langs de Roode Beek; daar zijn meer mensen blij met de plek.. kinderen zijn met emmers op zoek naar schatten..

Vanaf de Roode Beek kom ik nauwelijks mensen meer tegen.. alleen de wind en de hei.. op ca 2/3 van de rit lijkt daar ook de regen bij te gaan komen, dus ik besluit het laatste deel iets kleiner te maken.. als ik terugkomen op de parkeerplaats heb ik toch 10,5 km op mijn app staan.. heerlijk!

Dus ja; prima zo… Zo’n pinkpopzondag… heerlijk programma!!

Fotoalbum